Comment

ANNO : Scottish Ensemble with Anna Meredith and Eleanor Meredith

This week BBC Arts broadcast a beautiful little movie by Hugh Carswell documenting Anno, with the Scottish Ensemble, Anna and Eleanor Meredith in 2016. 

We were delighted to have had the opportunity to work on this project with a very talented group of musicians and visual artists in what turned out to be a stunning and memorable series of events.

Comment

Comment

Anno : Vivaldi's Four Seasons coming to Scotland

We are really excited that this beautiful work with Scottish Ensemble, Anna and Eleanor Meredith will be happening in Glasgow and Edinburgh in the next few weeks.

Tickets / Dates as follows : 

Tramway, Glasgow Thu 10 Nov 2016 at 6:30 pm

Tramway, Glasgow Thu 10 Nov 2016 at 8:30 pm

Tramway, Glasgow Fri 11 Nov 2016 at 6:30 pm

Tramway, Glasgow Fri 11 Nov 2016 at 8:30 pm

The Hub, Edinburgh Sun 13 Nov 2016 at 4:30 pm

The Hub, Edinburgh Sun 13 Nov 2016 at 6:30 pm

Comment

Comment

Marks Barfield Architects : DO : British Airways i360

Well done David, Julia and Ian, and the entire design and construction team for your tenacity to bring this ambitious project to reality after 13 years.

It has been a pleasure and privilege to assist for the last 10 of those years to bring feature illumination to this incredibly innovative and forward looking structure. 

Final Testing at BAi360

Final Testing at BAi360

Comment

Comment

Anno _ Vivaldi's Four Seasons | Anna Meredith | Eleanor Meredith | Scottish Ensemble | Spitalfields Music

We are incredibly excited to be working with Anna Meredith and Eleanor Meredith in conjunction with The Scottish Ensemble and Spitalfields Music, designing the lighting and atmosphere for the world premiere of Anno.

 

'A year in an hour… Anno is Vivaldi’s The Four Seasons interspersed with newly written sounds; a year of music, condensed into an hour; a sensory experience of the passing of time; a brand new context for an old, beloved piece.'

Comment

Comment

DO : Pollokshaws Coming Out of the Ground

After a long few years getting to site our latest building is finally laying down foundations, just as the last of the high rise blocks makes it's way back down to earth.  

Soon we'll have 47 families living in Pollokshaws Road. 

First piles in the ground at Pollokshaws Rd. 

First piles in the ground at Pollokshaws Rd. 

Comment

Comment

DO is 10 : Project Ten : SWG3

This is our most recent project to reach completion stage, and in the nick of time too! 

We worked with the team at SWG3 to reconfigure their ground floor and form a new event space / tv studio. The project involved bringing storage areas and unused spaces, and some tenanted space, into a single large volume with new reconfigured support areas like first aid, cloak rooms, toilets and cellar. 

Part of the area was also the site for an artwork by Douglas Gordon.

We designed the bar to be robust, picking up the language of the existing warehouse concrete and using very common building materials to create the bulk of its form. A beautiful cast concrete bar top has an exposed aggregate which works to complement the context.

This brings us to the end of our 10 projects in 10 years, we hope you have enjoyed it! Its exciting to wonder where the next ten years will take us!

Comment

Comment

DO is 10 : Project Nine : Pollokshaws

Big news here - this project is now officially "on site" although it will take a while for the effects to be visible on the ground. We can't wait to get our muddy boots back on and see this work through to completion. Watch this space for more updates!

Comment

1 Comment

DO is 10 : Project Eight : Scotland + Venice

Image credit : Gilmar Ribeiro

Image credit : Gilmar Ribeiro

This was a dream come true for us, getting to spend a significant period of time in a beautiful city, exploring it in a new way and developing investigation strategies using aerial imagery with our lovely red balloon. Meeting and working with other scottish practices was another benefit in this project, and we are still exploring the balloon as a means of exploring and communicating in other projects - keep your eyes peeled for a special project coming up towards the end of this year that builds on our experience in Venice.

The project for Scotland + Venice has had a number of outings, you can read / watch all about it here, here and here.

1 Comment

Comment

DO is 10 : Project Seven : Laboratorio Espresso

Our clients aspired to create a unique, coffee focused, Italian cafe in Glasgow's city centre.  The premises have a very small footprint, but a really high ceiling and lots of beautiful natural light. 

At the same time as developing this project, we were avidly watching the construction of Steven Holl's new building at Glasgow School of Art.  This is a concrete building, and we had opportunity to visit the site as construction progressed there.  The timber panels used to shutter the concrete during the pours have been lovingly salvaged (with permission of course!) and given a new life in Laboratorio Espresso.  The timbers were oiled as part of the concrete processes, and they have a wonderful, weathered quality due to their former life on Garnethill.  

The timbers are accompanied by simple, robust materials, with a straightforward plan to keep the focus on the coffee.

We were so chuffed when this project got shortlisted for the AJ Small Projects award in 2014, and though we didn't win, the opportunity to present alongside some other brilliant and deserving schemes was a great experience.

 

It makes us really happy to see the cafe being used and loved and photographed, and it has also been immortalised in a special edition of cups that are currently available to take away!

Comment

Comment

DO is 10 : Project Six : CCA Glasgow + DCA Dundee

A sneaky double up here, covering two projects with similar clients and similar aspirations.

We won both jobs at invited competition, and were delighted to have the opportunity to work with two establishments that had nourished our creative growth throughout the years previous.

CCA in Glasgow wished to reconfigure their foyer to connect more directly with visitors to the building and also provide supportive retail spaces for arts based businesses. This project was really hands on for us, we found ourselves painting and sweeping alongside the contractor and the clients.

Following the positive changes we brought about at the CCA, we were approached by DCA to investigate similar issues with their visitor experience and retail space. The resulting project made some small, but significant changes to the operation of their space, and has been well received since its launch.

Both these projects deserve a big thanks to Joachim King who fabricated and installed them, we couldn't have done it without him!

Comment

Comment

DO is 10 : Project Five : Golspie Street

We were delighted to work on this project for Govan Housing Association, which sought to consolidate the western edge of Govan's newly designated conservation area. 

We looked to traditional tenemental living for inspiration, to develop a colourful streetscape that allowed individual identity for each home. 

A particular aspect of this project that we are proud of is the mixed nature of its tenure, with as much quality afforded to homes for rent, shared equity and outright sale. This tenure mix is not visually apparent to the exterior, which we feel helps to ensure that the people who live in the homes are seen as equals, through equitable access to daylight, space and high quality finishes.

Comment